Efectele fiscale in cazul firmelor carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA

Baza legala: OG 16/2013 publicata in MO nr.490/2013; Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare

Prin aparitia OG 16/2013 au fost aduse noi modificari privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA a firmelor, acestea se regasesc la art.153 alin (9) lit. b)-e).

In conformitate cu noile precizari, contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA sunt afectati, din punct de vedere fiscal, pe perioada anularii, de urmatoarele efecte:

  •  nu au dreptul de deducere a TVA-ului aferent achizitiilor efectuate;
  •  au obligatia de plata a TVA-ului colectat, conform titlului VI din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, in ceea ce priveste operatiunile taxabile desfasurate pe perioada anularii.

Pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate pe perioada anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar destinate unor operatiuni ce se vor efectua dupa data inregistrarii in scopuri de TVA cand redevine valid dreptul de deducere a TVA-ului, potrivit titlului VI din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare, firmele aflate in aceasta situatie vor proceda la ajustarea in favoarea lor ca si persoane impozabile, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 1562 depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA, sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, taxa aferenta:

  •  bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, in momentul inregistrarii;
  •  activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate in proprietatea sa in momentul inregistrarii. In cazul activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital, se ajusteaza taxa aferenta valorii ramase neamortizate la momentul inregistrarii. In cazul bunurilor de capital se aplica prevederile art. 149;
  •  achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 1342 alin. (2) lit. a) si b) inainte de data inregistrarii si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.

 Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

Articole similare

Comentariul tau aici